söndag 2 oktober 2016

Shetland II Fredag 16/9 begav vi oss i väg, min vän Lena och jag. Flyg från Göteborg till Aberdeen via Köpenhamn. Redan innan jag hunnit kliva in på Landvetter 05:30 så började reseproblemen. Ett sms meddelade att planet var inställt. Snälla kvinnan bakom SAS disken fixade turligt nog problemet, och 10 minuter efter att vi skulle lyft satt vi istället på ett annat plan och flög via Frankfurt istället. Väl framme i Aberdeen strosade vi omkring i några timmar, innan det var dags att ta färjan över till Shetland. Ett helt lugnt hav, magisk solnedgång, helt ok hytt följt av en underbar soluppgång, där vi kunde se föremålet för vår resa saka komma närmare. Ditresans 24 timmar kändes inte särskilt påfrestande alls!


Väl framme möttes vi av en sovande stad, stilla vatten och total tystnad. Vi hade båda ställt in oss på regn, blåst och kyla. Totalt var vi på Shetland i 8 dagar. Vi bodde i Lerwick hela tiden, men gjorde små utflykter nästan varje dag.


 Överallt finns det ullrelaterade saker. Människor man möter tycks tycka att stickning är det mest naturliga i världen och de flesta, både män och kvinnor har någon typ av relation till stickning. Många lär sig stickning i skolan igen, efter att man tagit bort det från undervisningen under några år. Det finns gott om butiker i lilla Lerwick som säljer garn, ull, tweed och annat relaterat till textilhantverk. De självklara stoppen var naturligtvis Jamieson & Smith samt Jamieson´s butik i Lerwick som båda fick en hel del besök av oss och det spenderades en hel del slantar där.  Men det fanns så mycket mer att se och uppleva om man har intresse för garn och stickat. Både Shetlands museum i Lerwick och Unst Heritage är väl värda ett besök. På det senare fick vi ett fint och personligt bemötande och stannade lite extra för kaffe och stickning. För den riktigt inbitne finns även Shetland textilmuseum , litet men fullpackat med saker att titta på.
Ett stopp på Frankie´s i Brae kändes som ett obligatorium, då de blivit framröstade till det bästa Fish and Chips stället i hela Storbritannien. Och jäklar vad gott det var. Men det gick ingen nöd på oss annars heller. Även den mest slitna syltan serverade underbar F&C. På vårt B&B fick vi stabil frukost varje dag. Och inte behövde vi gå törstiga heller, det finns massor av god öl på Shetland!
Man kan nästan tro att vi bara har suttit inne hela dagarna, men vi har gått, åkt buss och färja. Vandrat över hedar. Sett får precis över allt. Naturen är så vacker att den inte kan fångas i en kameralins, även om jag gjorde många tappra försök. Jag skall försöka att sammanfatta även den delen av resan.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jepp! Hur härligt som helst. Ta med draken och åk dit du med ;)

   Radera
  2. Ja eller så får jag vänta lite och åka när Draken kan hänga ensam med pappan hoho!

   Radera
 2. Låter som ni haft en härlig resa. Jag blir sugen på att resa igen. Jag som inte förnyat mitt pass då jag inte vågar åka utan för Skandinavien, efter en hemsk upplevelse när jag behövde sjukvård på utlandssemestern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att du skall våga resa igen! Ibland måste man ju möta sina rädslor. Har hört att UK skall vara oproblematiskt att söka vård i som turist (men jag vet ju inte vad du råkat ut för, så jag skall inte säga för mycket)Men ibland är det ju bra att våga hoppa upp i sadeln igen. För visst vill man ju åka tillbaka :)

   Radera
  2. Att få sjukvård i UK går säkert bättre än i Turkiet. Fast jag har haft 4 veckors praktik som usk under sista terminen på gymnasiet på ett sjukhus i Wales. Och nu med de minnena och min nuvarande erfarenhet som sjuksköterska så nja.... svensk sjukvård känns tryggt. Får väl se till att inte bli sjuk :)

   Radera